Autor Wątek: Gdzie leży granica między QRP i QRO ?  (Przeczytany 11397 razy)

Offline sp9fkp

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 82
  • Karma: +0/-1
    • Zobacz profil
Gdzie leży granica między QRP i QRO ?
« dnia: Maj 11, 2009, 04:30:37 pm »
Witam !
Tematyka QRP ma swych zagorzałych wielbicieli i często gości na wszelkiej maści forach. Jednak próba zdefiniowania co właściwe jest tym QRP kończy się sporem. Ciekaw jestem Waszej opinii na ten temat. Może drogą zwykłego głosowania w ankiecie uda się określić gdzie leży granica między QRP a QRO ? Bo czy QRP jest jednowatowy nadajnik podłączony do 13-to elementowej Yagi czy 10-cio watowy podłączony do dipola ?

Offline sq3nto

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 60
  • Karma: +0/-0
    • Zobacz profil
Gdzie leży granica między QRP i QRO ?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 11, 2009, 09:04:28 pm »
Myślę, że możemy mówić o QRP przy mocach nie przekraczających 5W. To jest chyba granica uznawana przez większość kolegów krótkofalowców. Ja jestem absolutnym fanatykiem QRP. Moim skromnym marzeniem jest ICOM IC-703 lub YAESU FT-817 (z naciskiem na to ostatnie). W ankiecie zaznaczyłem 5W, ale uważam, że im mniejsza moc tym lepiej. Czasami kilka mikrowat wystarczy do przeprowadzenia QSO.

Offline sp9vnm

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 88
  • Karma: +0/-0
    • Zobacz profil
    • Email
Gdzie leży granica między QRP i QRO ?
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 18, 2009, 10:52:25 am »
Zaznaczyłem 5W bo niby wiem co i jak.

Też jestem fanem QRP, QRPP oraz teoretycznym MAS. (Jestem także troszkę "wrogiem" QRO typu 1,8 kW w antenie)

Wiem że moje zdanie jest bez znaczenia ale chętnie przesunąłbym granice QRP do 1W i 2W.
(Poza tym oprócz formalnych granic możemy zawsze zejść niżej - dla mnie im mniej tym lepiej).

Z drugiej strony rozumiem odwrotną opcję uskutecznianą w celu zrobienia ciekawej łączności z koniecznością przebicia się przez zakłócenia przemysłowe i wszelkie inne.

(niestety na odśmiecenie eteru chyba nie ma co liczyć, będzie tylko coraz gorzej, więc może niech zostanie jak jest....)

72!
72!

Offline SQ9LGB

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 9
  • Karma: +0/-0
    • Zobacz profil
    • http://www.bitline.pl/cqmbo/
    • Email
Gdzie leży granica między QRP i QRO ?
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 25, 2009, 04:44:52 pm »
Podzielam zdanie Kol Jurka .Myśle że zrobienie ciekawego QSO na miliwatach czy chociazby na 5 W daje większą satysfakcje niz grzanie anteny kilowatami . Pozatym moim zdaniem wypacza to sens naszego hobby .Powiem moze to w ten sposób krótkofalarstwo to nie Cymbał Radio i nie można mylic f...a z palcem jak mawiał mój dziadek HI .

Offline sp9wlc

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 301
  • Karma: +0/-0
    • Błyskawiczny komunikator AOL - 693392
    • Zobacz profil
    • Email
Gdzie leży granica między QRP i QRO ?
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 27, 2009, 12:27:12 pm »
kochani zastanawia mnie to co piszecie o QRP, ale zaznaczając 5 w w większości dyskfalifikujecie kolegów (w tym i mnie) którzy pracują na fabrycznych trx. te właśnie mogą zejśc domocy min 10w, więc kolps.
w oststanich zawodach qrp w regulaminie było okręslone że chodzi o 10 w max przy foni a 5 w przy cw.

Jak juz ogólnie wiadomo jestem stanowczym przeciwnikiem stosowania "pomocników" tymbardziej KW, dewiza na krótkofalarstwo moje jest jedna, skoro moge  to zrobic przy 100w to nie musze stosowac więcej a tymbardziej jeżeli pozwolenie na to nie pozwala.
wiem że jestem w znacznej mniejszości ale taka mam dewizę
pozdrawiam, Tommi, sp9wlc
"Jesli chcesz rozbawić Boga, powiedz Mu o swoich planach na przyszłośc".
przynależność klubowa: SP9KJT, SP9PRO, w przeszłości SP9ZAF, SP9PZD

Offline 2T931A

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Wiadomości: 673
  • Karma: +1/-1
    • Zobacz profil
    • Email
Gdzie leży granica między QRP i QRO ?
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 27, 2009, 01:13:09 pm »
ale czy to jest problem??? Tłumik i masz 5 W. Banalnie proste - szczególnie na KF.

Offline sq9jxb

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 99
  • Karma: +0/-0
    • Błyskawiczny komunikator AOL - 4128284
    • Zobacz profil
    • http://sq9jxb-sq6mno.pl
Gdzie leży granica między QRP i QRO ?
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 27, 2009, 07:53:16 pm »
Cytat: "sp9vnm"
1,8 kW w antenie


Takim co to stosują powinno się zabierać pozwolenie radiowe.

Tommi - nie Ty tylko tak uważasz. też jestem tego wrogiem.

No ale beton zostanie betonem


Offline haary

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 100
  • Karma: +0/-0
    • Zobacz profil
    • Email
Gdzie leży granica między QRP i QRO ?
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 28, 2009, 08:01:00 am »
Uważam, że granica QRP powinna być czysto teoretyczna w okolicach 5 watt. Praca małą mocą powinna być  satysfakcją dla pracującego i dążeniem do przeprowadzenia QSO z jak najmniejszą mocą. Nie powinno się robić w tym temacie żadnego współzawodnictwa czy też zawodów, które by wyzwalały niezdrowe dążenia do podwyższenia mocy. W każdym stadzie znajdzie się "czarna owca", która pchana niezdrową ambicją bycia pierwszym będzie pracować QRO i oświadczy, że pracuje QRP. Słuchając w zawodach QRP odnoszę niejednokrotnie wrażenie, że stacja QRP jest znacznie silniejsza od stacji nie biorących w zawodach. To tyle spostrzeżeń. Czy łączności QRP są mozliwe? Oczywiście, że tak! Ostatni wynik to QSO z EW1CY na 7MHz, stacja z Mińska pracująca z mocą 500mW ! Słyszana w SP3 z raportem 559-579. Satysfakcja gwarantowana dla nadawcy, który po długim wołaniu CQ usłyszy odpowiedź.

Offline sp9vnm

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 88
  • Karma: +0/-0
    • Zobacz profil
    • Email
Gdzie leży granica między QRP i QRO ?
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 28, 2009, 12:35:34 pm »
Wybaczcie koledzy, że zamieszczę coś nieautoryzowanego ale za to autentycznego i w temacie:

.........Podczas zawodow CQWW  SSB  byly dobre wrunki na 28 MHz  zrobilem tam
pare  stacji z Australi / musialem ale dolozyc 1200W/ ..................
................... a to    szczuki i zinaidy w tych zawodach podlaczyli wzmacniacze
najciezszego kalibru  10KW i wiecej  i to wiesz jak to tam na tych
pasmach wygladalo......................


Są to urywki z relacji, którą przytaczam bez poinformowania ani upoważnienia autora, dlatego nie podaję nawet znaku.....
O QRP już się wypowiedziałem wcześniej więc nic już nie powiem, może tylko tyle, że chciałbym dożyć takich czasów (choć to raczej nierealne) aby dla QRP powstały wydzielone fragmenty każdego pasma. (chociażby po 1kHz). Ależ by tam była cisza, prawie jak w prehistorycznych czasach przed rewolucją techniczną.... :-P  :-P  :-P
72!

Offline 2T931A

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Wiadomości: 673
  • Karma: +1/-1
    • Zobacz profil
    • Email
Gdzie leży granica między QRP i QRO ?
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 28, 2009, 02:47:10 pm »
Taka cisza praktycznie niemożliwa jest do uzyskania ze względu na zaszumienie eteru - w ogóle - liczne urządzenia generujące smog...

Offline SQ9GEH

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Wiadomości: 354
  • Karma: +0/-0
    • Błyskawiczny komunikator AOL - 3208698
    • Zobacz profil
    • http://republika.pl/uglybuglly/
    • Email
Gdzie leży granica między QRP i QRO ?
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 28, 2009, 06:35:17 pm »
wiecie to tak jak by zmusić naszych kierowców aby jeżdzili przepisową predkoscia.

Niewykonalne bo często słyszę na CB ze ktoś na terenie zabudowanym sie wlecze 60

tak wiec uprawiajmy nasze hobby zgodnie z naszym sumieniem. i bądzmy dumni ze potrafimy zrobić QSO z mocą 1W zamiast 1KW
Poszukuje informacji na temat Trio (Kenwood) TX310 i JR 310

Offline sp9wlc

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 301
  • Karma: +0/-0
    • Błyskawiczny komunikator AOL - 693392
    • Zobacz profil
    • Email
Gdzie leży granica między QRP i QRO ?
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 29, 2009, 06:30:29 am »
brawo Bogułsaw, ale ja własnie jeżdze po miescie 50-60 km/h, a poza miastem dez staram się nie przekraczać dozwolonej prędkości, od kilku lat prowadzę taką motodą swój samochód i nawet słuzbowy jak zdarzy mi się wyjechac z biura. Zdaję sobie że jestem w znacznej mniejszości, i czesto spotykam się z gestami kierowców, ale moje doświadczenie (ponad 10 klat na ciężkim sprzęcie, a wogóle prawo jazdy mam od 92 roku) pozwala na relaks za kierownicą i mało mnie to obchodzi, ma to jednak niezmierny plus. na radar nie zostałem jeszcze złapany a i fotka do mnie nie dostarła.
pozdrawiam, Tommi, sp9wlc
"Jesli chcesz rozbawić Boga, powiedz Mu o swoich planach na przyszłośc".
przynależność klubowa: SP9KJT, SP9PRO, w przeszłości SP9ZAF, SP9PZD

Offline SP1AP

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Karma: +0/-0
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: Gdzie leży granica między QRP i QRO ?
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 02, 2011, 05:23:41 pm »
Żadna z Waszych wypowiedzi nie jest zgodna z prawdą! Zarówno w literaturze, jak i u producentów moc QRP, to moc nieprzekraczająca 10W out!!! Właśnie dlatego znane firmy produkujące sprzęt jak Kenwood, Yaesu, Icom produkowały i nadal produkują 10-watowe TRX'y, np TS-120V i TS-130V, FT-77S i FT-707S, IC-703 itp, które spełniają wymagania stacji QRP na swej pełnej mocy wyjściowej. Tę dyskusję uważam za jałową, bo większość postów, to po prostu "koncert życzeń", a nie odpowiedź na postwione na początku pytanie! Pozdrawiam!

de SP1AP

Offline sp3vzy

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 1
  • Karma: +0/-0
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: Gdzie leży granica między QRP i QRO ?
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 04, 2011, 08:15:11 pm »
Witam
Może wtrące  moje trzy grosze do tematu.Jestem miłośnikiem pracy QRP  od paru lat .Jeżeli sprawdzimy  regulaminy  wszystkich  klubów miłośników QRP obojętnie czy lokalnych , czy międzynarodowych , to fakt nawiązania łączności za pomocą mocy output 5 W  lub mniejszej jest zaliczany jaki  łączność QRP .
Jeżeli korespondent  stacji  pracującej qrp również  pracuje  qrp  to taką łączność  możemy  nazwać  klasycznym  QRP .Nie  ma znaczenia jaką modulacją operator pracuje ,obojętnie czy fonią czy telegrafią , liczy się moc  maksymalna wychodząca z radia .Moc  tą  możemy sprawdzić  na sztucznym obciążeniu Również  nie  ma znaczenia  na jakiej antenie nadajemy, czy na dipolu ,czy na wieloelementowej antenie ,nie  liczymy  przecież mocy erp .
Nie zgodzę  się  z twierdzeniem  że  jeżeli jakaś firma wyprodukowała trx  z mocą maksymalną 10 W  to jest to trx  qrp.
Firmy japońskie wielokrotnie dały do zrozumienia  ,że  nie za bardzo  wiedzą co radioamatorom jest tak naprawdę potrzebne .