Autor Wątek: Najlepszy tranciever KF wszechczasów  (Przeczytany 11358 razy)

Offline 2T931A

• Administrator
  • Newbie
    • Email
Najlepszy tranciever KF wszechczasów
« dnia: Maj 30, 2008, 11:01:38 pm »
Długo próbowałem sobie odpowiedzieć na to pytanie. Cały czas pojawiają się nowe modele. Ostatnio co raz bardziej zaczyna liczyć się TEN TEC, aktywnie działa też ELECRAFT a oprócz nich oczywiście Yaesu, Icom, Kenwood... Czy macie swoje ulubione radio i dlaczego? Z tego co ostatnio obserwuje jednym z ciekawszych modeli, nie wspominając już nawet, że stosunkowo dostępnych finansowo staje się Elecraft K3 - radio ostatnio często używane na różnych ekspedycjach...

Czy raczej stare historyczne analogowe radia czy też nowoczesne, z elektroniką, DSP i innymi "bajerami"?

Offline tqmeh

• Newbie
  • *
    • Błyskawiczny komunikator AOL - 697800
    • Email
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 01, 2008, 08:43:03 pm »
Witam Kolegów!

mam swoje typy ale.... chciałbym sie Was poradzić jakie radio wybrać, skłaniam sie ku FT-897D , ale FT-450AT (inny zakres) tez mnie intryguje, jesli mozna prosze o opinie na temat obecnie dostepnego sprzetu.... moze jakiś mały ranking.....

Pozdrawiam

Offline SP9RHN

• Newbie
  • *
    • Email
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 03, 2008, 10:06:34 pm »
Moim zdaniem FT897 oraz FT-450 nie nadają się do pracy wyczynowej na KF. Ten pierwszy posiadam a ten drugi słyszałem.
Owszem słychać na nich to co na innych ale na innych słychać zdecydowanie "ładniej"
Poza tym jest małowygodna obsługa a dsp nie działa (pic na wodę) - lepiej mieć filtr na pośredniej. FT897 nie pracuje ciągle (np zawody) pełną mocą 100W. Jest to dość dobre radio jeżeli chodzi o pasma 6m do 70cm i ja do tego je używam.
To jest moja subiektywna opinia. - czekam na inne.

Offline sq8bwh

• Newbie
  • *
    • Email
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 03, 2008, 11:45:43 pm »
W moim FT-897 DSP działa.. i to nawet dobrze..  ale na 2m i 70 cm w FM, IC-208 i TM-G707 ma ciut lepszą czułość ale to też moja subiektywna opinia..

Offline 2T931A

• Administrator
  • Newbie
    • Email
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 04, 2008, 04:08:31 am »
Pracował ktoś na K3?

Offline sp5-37-186

• Przyjaciel Wiosny
  • Newbie
  • *
  • Nadający Nasłuchowiec
    • http://www.sq5obu.com
    • Email
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 28, 2008, 02:47:07 pm »
Cytat: "SP9RHN"
Owszem słychać na nich to co na innych ale na innych słychać zdecydowanie "ładniej"

zgadza się. ostatnio miałem okazję odsłuchiwać ft-897 i jest on dla mnie zbyt cyfrowy... a samo dsp na 80m działa tak sobie.
Zdecydowanie wolę analogowy odbiornik ic 735, który jest przyjemniejszy dla ucha.
pozdrawiam, Tomek

Offline SQ8MXS

• Newbie
  • *
    • http://www.sq8mxs.qrz.pl
    • Email
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 30, 2008, 05:52:01 pm »
Cytat: "SP9RHN"
Poza tym jest małowygodna obsługa a dsp nie działa (pic na wodę) - lepiej mieć filtr na pośredniej.

Co do obsługi - hmn FT 2000 pewnie też by było kiepskie w obsłudze bo ma czterdzieści razy więcej przycisków - moim zdaniem obsługa FT-897 jest dobra w momencie gdy się radio dostosuje do własnych wymogów - a ono na takie coś pozwala !

DSP - tutaj też się nie zgodzę - jeśli kolegi zdaniem DSP nie działa to po co by je tam montowano - to nie jest "Puxing". Moim zdaniem działa i to rewelacyjnie - ale trzeba nad nim popracować - Wcześniej używałem zabytkowego FT-757 GX II (od niedawna posiadam licencję, wcześniej pracowałem jako nasłuchowiec) - i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że w tamtym nie działało DSP - bo go nie było.

Po tym poście kolegi to mam takie małe pytanko - dlaczego kolega się na ten model właśnie zdecydował :) ??

Mój egzemplarz jest super - długo się zastanawiałem nad wyborem i nie żałuję że padło właśnie na FT-897

pozdrawiam
M

Offline sp2ofp

• Newbie
  • *
    • Błyskawiczny komunikator AOL - 4286794
    • http://www.sp2ofp.profimot.pl
    • Email
K3
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 12, 2008, 03:30:32 pm »
Witam . Posiadam K3 od dwóch tygodni-myślę że jest to bardzo łatwe w w obsłudze radyjko dzięki zastosowaniu pokręteł wieloobrotowych  zamiast potencjometrów i dość prostemu menu.
W takcie łączności wszystko jest dostępne z poziomu właśnie pokręteł i kilku przycisków  klawiatury.

Offline SQ9GEH

• Global Moderator
  • Newbie
    • Błyskawiczny komunikator AOL - 3208698
    • http://republika.pl/uglybuglly/
    • Email
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 07, 2008, 07:09:42 pm »
ja mam Trio TX310 plus JR310 i uważam ze chodzą pięknie chociaż mają prawie 40 lat  ;-)

z nowszych Kenwood-y 950 i 850AT niestety nie miałem okazji bawić sie nowszymi zabawkami wiec nie wypowiem sie na temat DSP
Poszukuje informacji na temat Trio (Kenwood) TX310 i JR 310

Offline sp9wlc

• Newbie
  • *
    • Błyskawiczny komunikator AOL - 693392
    • Email
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 08, 2008, 10:32:16 am »
Każdy ma swój sposób określania "super urządzenia".
mnie udało się kupic radio, na którym sie wychowałem,
i Bóg mi świadkiem że gdy widze na zachodnich gazetach to radio na biurku operatora to serce bije znacznie szybciej.
a czy te radio jest dobre? niewiem! koledzy którzy je słyszelije chwalą za dobry odbornik, mnie się podoba bo jest fajne, pozatym sentyment do niego mam.

a radio to ts940s, radio wiekowe choć nie jak Trio, ale juz ponad 20 lat jak zeszło z taśmy.
pozdrawiam, Tommi, sp9wlc
"Jesli chcesz rozbawić Boga, powiedz Mu o swoich planach na przyszłośc".
przynależność klubowa: SP9KJT, SP9PRO, w przeszłości SP9ZAF, SP9PZD

Offline SQ9GEH

• Global Moderator
  • Newbie
    • Email
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 09, 2008, 02:13:48 pm »
powiem tak zauważyłem ze wśród krótkofalowców z większym stażem zaczyna widać tendencje do sentymentu. czyli oprucz nowoczesnych TRX-ów można znaleźć urzadzenia z przełomu lat 70 i 80. Sam jestem zarażony tą pasją. Mimo ze większość kolegów sie śmieje ze mam w domu same stare trupy gotowy jestem pojechać na drugi kraniec polski aby je naprawić. Pewnie dorobię sie jakiegoś nowoczesnego ale zawsze będzie mi miło posłuchać soczystego sygnału lamówek  

wracając do tematu to jak pracowałem na Trio to wszyscy chwalili mój sygnał. Co ciekaw ze mimo nie wielkiej mocy bo podobno tylko 20 W nie miałem problemów z dowołaniem sie do wielu DX-ów. Natomiast podczas testów na kawałku drutu odbiornik wykazuje bardzo dobra czułość.

Nie mogę sie doczekać jak uruchomię cała ta moja aparatownie i znów zacznę nadawać

Offline sp9wlc

• Newbie
  • *
    • Błyskawiczny komunikator AOL - 693392
    • Email
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 10, 2008, 07:34:48 pm »
mój przyjaciel też chętnie wraca do trio choć na biurku są dwie inne nowoczesne konstrukcje i jego sygnal jest szybko rozpoznawalny dla ucha.

całe szczęście, że sa tacy ludzie i nie pozwalają odejść sprawdzonym konstrukcją i przedstawiajaca wileką wartośc sentymetalna do lamusa.
pozdrawiam, Tommi, sp9wlc
"Jesli chcesz rozbawić Boga, powiedz Mu o swoich planach na przyszłośc".
przynależność klubowa: SP9KJT, SP9PRO, w przeszłości SP9ZAF, SP9PZD

Offline SQ9GEH

• Global Moderator
  • Newbie
    • Email
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 15, 2009, 03:01:30 pm »
Powiem tak czasem sie zastanawiam po co to robie. Kenwood-y już 3 krotnie o mały włos nie wylądowały na allegro. Ale jak przychodzi co do czego to myślę ze będzie mi ich brakować i nie wystawiam ich. Wołny już niema wiec do czasu jak "krajzys" nie minie będą musiały przepychać elektrony przez banki da mojej i kolegów uciechy

Offline sp9fkp

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 11, 2009, 11:10:18 am »
Witam !
Najlepszy transceiver wszechczasów jeszcze nie powstał, dlatego proponuję zawęzić przedział czasu do dekady i jeszcze lepiej (to zadanie do admina) stworzyć ranking dla poszczególnych dekad w formie nieustannej ankiety. Moje typy:
lata 50-te: KWM-1
lata 60-te: HW-101
lata 70-te: ft-101
lata 80-te: ft-757
lata 90-te: ic-735
od 2000  : ic-706
Dlaczego ? Po pierwsze: popularność. Po drugie: stosunek jakości do ceny. I wreszcie, mój subiektywny gust. A co Wy o tym sądzicie ?

Offline 2T931A

• Administrator
  • Newbie
    • Email
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 11, 2009, 05:19:23 pm »
Wszystko rozumiem ale.... dlaczego 706 ????