Autor Wątek: Zmiana sprzętu na wyższą ligę :)  (Przeczytany 102 razy)

Offline k4mcio

• Newbie
  • *
    • Email
Zmiana sprzętu na wyższą ligę :)
« dnia: Styczeń 25, 2012, 12:36:13 pm »
Witam,

Mam nadzieje, że piszę w dobrym dziale :)
Szukam już od kilku dni ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Liczę na fachową pomoc z Waszej strony :)

Pracuję w firmie szkoleniowej i często potrzebujemy mieć łączność w zespole podczas szkolenia.
W tej chwili pracujemy na Radiotelefonach "Motorola TLKR T7". Niestety sprzęt już trochę się wysłużył
i nie spełnia już naszych oczekiwań co do jakości i zasięgu. Wiem, że radiotelefony te nadają na
legalnej częstotliwości PRM446. Niestety realny zasięg łączności jaki uzyskiwaliśmy mieścił się
poniżej 1km w terenie zalesionym.

Szukam od jakiegoś czasu czegoś "lepszego" ale wygląda na to, że amatorsko i legalnie nic
poza tym pasmem PRM446 nie jestem w stanie znaleźć.

Gdzieś wyczytałem, że Midland GXT-1000 ma całkiem ciekawy zasięg, tylko niestety nie jest
legalny w Europie. I tutaj pojawia się pytanie:
Czy da się zrobić tak, żeby można było go legalnie używać?
Czy da się dostać pozwolenie na taki sprzęt/ile to kosztuje i co jest wymagane?

Znalazłem też takie coś:
http://www.navcomm.eu/product_info.php?cPath=31_57&products_id=161
Tutaj oferują wraz ze sprzętem licencje. Taki proceder jest w porządku czy to ściema?

Jeśli tak to może jest też opcja, żebyśmy my jako firma zarezerwowali sobie jakieś pasmo
i mogli legalnie się nim posługiwać?

Tak na prawdę nie bardzo wiem o co jeszcze pytać i czy moje pytania są sensowne i precyzyjne
ale brakuje mu już pomysłów gdzie i czego szukać.

Liczę na Wasza pomoc i podpowiedzi :) Może wspólnie znajdziemy jeszcze jakieś inne rozwiązanie :)

Pozdrawiam serdecznie!
Kamil

Offline SQ9GEH

• Global Moderator
  • Newbie
    • Błyskawiczny komunikator AOL - 3208698
    • http://republika.pl/uglybuglly/
    • Email
Odp: Zmiana sprzętu na wyższą ligę :)
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 25, 2012, 04:48:32 pm »
Powiem szczerze ze ciekawy pomysł z tą siecią Navicomm-a. i może być to ciekawy pomysł z tym ze są to tylko 2 częstotliwości wiec w miastach może być mały tłok. Ale może to być rozwiązanie twojego problemu z tym ze są to radiostacje imienne wiec każda z nich jest przypisana do do operatora wiec może na niej tylko pracować właściciel.
Poszukuje informacji na temat Trio (Kenwood) TX310 i JR 310

Offline k4mcio

• Newbie
  • *
    • Email
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 25, 2012, 10:25:36 pm »
Z tego wynika, że Navicomm ma zarezerwowane te częstotliwości.

Tłok to masz na myśli, że mogą nam wchodzić w rozmowy osoby z zewnątrz - czyli osoby, które:
a) też mają ten sprzęt i licencję Navicomm i nadają w tej okolicy?
b) każda inna osoba, która nadaje na tych częstotliwościach?

A te częstotliwości, moc urządzeń itd są w porządku jeśli chodzi o jakość i zasięg komunikacji?

A idąc tym tropem, czy da się wykupić jakieś pasmo jako firma, żebyśmy dowolnie mogli korzystać
z takich radyjek legalnie i w każdym miejscu w kraju?

Offline 2T931A

• Administrator
  • Newbie
    • Email
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 26, 2012, 06:16:39 am »
VHF – 157,9625 MHz i UHF – 448,6375 MHz na tych częstotliwościach każdy może sobie gadać właśnie zgodnie z wytycznymi, które zawarte są w linku.

Oczywiście pamiętaj też, że słuchać może już w ogóle każdy - a tym więcej masz słuchaczy im większą mocą pracujesz, swego czasu BOR stosował rozwiązanie w celu ograniczenia nasłuchiwania właśnie ograniczając swoją moc (było to dość dawno temu).

Wykupić swoją częstotliwość? Tak. Można - tak samo jak wykupują korporacje TAXI. Z taką sprawą należy zgłosić się do UKE.

Jeszcze pytanko - w jakich warunkach pracujecie? Jak to wygląda? Czemu macie problemy z zasięgiem? Spróbuj to opisać gdyż możliwe będzie odszukanie różnych naprawdę dobrych rozwiązań.

Offline k4mcio

• Newbie
  • *
    • Email
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 26, 2012, 09:44:22 am »
Większą część roku pracujemy w biurowcach, uczelniach, itp ogólnie teren mocno zabudowany.
Często otoczenie jest dość głośne i zdarza się, że nie słyszymy się nawzajem.
A jak już słyszymy to jakość nie jest już zadowalająca. Wystarczy, że ktoś jest kawałek dalej,
powie trochę ciszej i już go prawie nie słychać. Poza tym musimy zwiększyć ilość sprzętu bo zespół się rozrasta.

Przypuszczam, że częściowo odpowiedzialne za to mogą być słuchawki bo używamy  zestawów słuchawkowych.

W okresie wakacyjnym mamy kilka szkoleń wyjazdowych, które odbywają się w warunkach typowo wiejsko-leśnych.
Tutaj niestety nasz sprzęt przegrywa dość mocno bo kilkaset metrów i już prawie nic nie słychać.

Zakładamy na razie, że budżet nie gra roli bo chcemy zainwestować w sprzęt, który posłuży kilka lat.
Chyba, że przegniemy to będzie się korygować :)

Offline 2T931A

• Administrator
  • Newbie
    • Email
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 27, 2012, 03:11:27 am »
Powiedz jeszcze jakie odległości?

Offline k4mcio

• Newbie
  • *
    • Email
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 27, 2012, 01:11:44 pm »
Budynki i teren zabudowany dobrze by było tak minimum 500m
W terenie leśnym co najmniej 4-5km

Offline 2T931A

• Administrator
  • Newbie
    • Email
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 27, 2012, 07:05:58 pm »
A na jaką odległość działa Wasz aktualny system? W obu przypadkach.

Offline k4mcio

• Newbie
  • *
    • Email
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 27, 2012, 07:43:03 pm »
Aktualnie około 200m to już szczyt jego możliwości w mieście.
W terenie nawet 1km z tego co pamiętam nie osiągaliśmy.

Offline 2T931A

• Administrator
  • Newbie
    • Email
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 28, 2012, 10:00:57 pm »
W lesie fale radiowe specyficznie się zachowują. Jak pokazuje praktyka najlepsze zasięgi osiąga się pracując w paśmie 40MHz - tak pracują zresztą służby leśnicze.

Generalnie przejście na moc 5W dużo pomoże i w zasadzie w takim wypadku rozwiązanie Navicomma byłoby optymalne.

Zawsze polecanym rozwiązaniem przejściowym jest poprawa systemu antenowego ale z tego co widzę w Waszych Motoralch antena nie jest odkręcana. Często jest tak, że wystarczy przynajmniej do jednego radia podłączyć antenę stacjonarną na większej wysokości aby zasięg poprawił się wielokrotnie w obie strony.

Podsumowanie - moim zdaniem warto wziąć do testów zakupione przez internet radiotelefony Navicomm a jeżeli nie zdadzą egzaminu to bez śladu używania można je zwrócić sprzedawcy (musi być przez internet!). Macie 10 dni od momentu otrzymania paczki aby odstąpić od zakupu a następnie 14 dni na odesłanie sprzętu od momentu odstąpienia (liczą się pieczątki pocztowe) - odstępujecie od zakupu na piśmie.

Sam jestem ciekaw rezultatów - porównania.

PS.  GXT-1000 ma 5W i pasmo UHF czyli w zasadzie jest to to samo co ten NAVICOMM...

« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2012, 10:03:12 pm wysłana przez 2T931A »

Offline k4mcio

• Newbie
  • *
    • Email
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 29, 2012, 12:22:27 am »
Bardzo dziękuję za konkretną i fachową podpowiedź.
Jeśli zdecydujemy się na takie testy z pewnością podzielę się na forum rezultatami.

A miałbym jeszcze kilka dodatkowych pytań do kolegi:

1.
Przeglądając różne fora spotkałem się z opinią, że w budynkach dobrze sprawuje się częstotliwość VHF (150-172 MHz).

Przeglądając specyfikacje Midlanda GTX-1000 są tam takie oznaczenia jak:
Frequency Band  462.550 ~ 467.7125 MHz oraz
Weather frequency 162.400-163.275
Mi te oznaczenia kompletnie nic nie mówią ale fachowcom z pewnością coś powiedzą.

W takim razie czy ten sprzęt zarówno midland i navicomm oprócz UHF o którym kolega wspomniał, potrafi nadawać na tej częstotliwości VHF?

2.
Skoro Midland i Navicomm to teoretycznie to samo, to jak mógłbym zalegalizować pracę na midlandach?

Czy jesteśmy w stanie dostać pozwolenie z UKE na którąś z częstotliwości, o których mówiliśmy wyżej?
Próbowałem takie informacje na stronie UKE ale albo nie wiem gdzie albo czego dokładnie szukać.

Jaki byłby koszt i procedura uzyskania takiej częstotliwości?

Offline 2T931A

• Administrator
  • Newbie
    • Email
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 30, 2012, 01:57:15 am »
Midland i Navicomm jest tym samym z punktu widzenia konstrukcji (powiedzmy, że są podobne). Navcomm ma natomiast tę wspaniałą opcję rejestracji częstotliwości - nigdzie nie widziałem czegoś takiego. Navcomm - te radia co pokazałeś mają właśnie 2  pasma - zarówno VHF jak i UHF przy czym 2 częstotliwości są "legalne" VHF – 157,9625 MHz i UHF – 448,6375 MHz - więc możesz w obu pasmach dokonać testów.

A jeżeli chodzi o otrzymanie z UKE pozwolenia inną drogą niż przez ten uproszczony schemat Navcomma to zawsze wiąże się to z dodatkowymi kosztami (nie znam - jak ktoś zna niechaj poda) oraz z komplikacjami formalnymi - wszystko oczywiście do przejścia - w końcu różne firmy dostają częstotliwości (taxi, ochrona, itd.).