Autor Wątek: Parę pytań od początkującego  (Przeczytany 3904 razy)

Offline aso

• Newbie
  • *
    • Błyskawiczny komunikator AOL - 3130397
Parę pytań od początkującego
« dnia: Maj 02, 2009, 12:39:46 pm »
Witam wszystkich. Od pół roku interesuję się krótkofalarstwem (wciągnął mnie do tego SQ5ABG - często można go usłyszeć na pasmach). Miałem parę miesięczną przerwę ponieważ nie posiadałem żadnego sprzętu. Teraz wydobyłem od rodziców (nie ukrywam że jestem młody) odbiornik ręczny (bez funkcji nadawania) Yupiteru MVT-7100. Nastawiłem pasmo 145.3 Mhz FM no i słyszę tylko szum. Radio co prawda ma krótką antenkę (ok. 10 cm długości) i mieszkam w mieście, ale na tej częstotliwości powinienem chyba usłyszeć cokolwiek. Gdy ustawię 102.3 Mhz FM (radi maryja :P) to słyszę "muzykę" ale nie jestem w stanie zrozumieć słów. Po prostu zamiast słów słyszę szum (ale słyszę przerwy między zdaniami wyrazami itp.). Czy to wina anteny? Mieszam w bloku (4 piętra) na 1-piętrze i nie wiem jak mam rozwiesić antenę. I co do anteny - wystarczy dosłownie kawał drutu? Ja mam akurat szpulkę chyba stalowego giętkiego cienkiego prętu i mogę wyciąć z 20m tylko jak to ułożyć abym cokolwiek usłyszał? Zdjęcie odbiornika jest w załączniku.
Dodatkowo nie znam takich terminów jak np. DX, QSL itp. Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? Bo jak słyszałem o jakimś DX-owaniu do kompletnie nie wiedziałem o co chodzi. I gdybym chciał zdobyć licencję nadawczą (która to klasa?, chyba do nasłuchu licencji nie trzeba...) to czego muszę się nauczyć? I czy mogę sobię wybrać znak spośród wolnych? Czekam na odpowiedź bo chcę zostać krótkofalowcem, mam zapał ale brak umiejętności.
PS. Mój odbiornik Yupiteru pierwotnie służył do telemetrii.

Offline Silent

• Newbie
  • *
    • Błyskawiczny komunikator AOL - 64894
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 03, 2009, 08:11:58 am »
Witaj.

Skoro mieszkasz w bloku, to wydaje mi sie, ze jedynym rozsadnym miejscem, gdzie mozesz postawic skaner to parapet. Bedziesz tam mial wzglednie najlepszy odbior.
Ja w domu wlaczajac recznika tylko tam moge liczyc na cokolwiek i to tez nie raz na granicy slyszalnoci.

Po za tym czestotliwosc 145.300 MHz nie jest jedyna czestotliwoscia w pasmie 2 metrow na ktorej moze byc cos slychac. Proboje od 144 do 146 MHz na pewno powinienes uslyszec jakis krotkofalowcow. Zas powyzej tych czestotliwosci mozna uslyszec sluzby takie jak pogotowie, straz pozarna, czy policja.

Zagladnij sobie na ta strone Radioscanner.

Co to anteny nie bede sie wypowiadal bo nie za bardzo sie znam i nie chce wygadywac glupot. Chociaz wydaje mi sie,ze jak podlaczyc zamiast oryginalnej anteny kawalek drutu, wywalisz przez okno to powinno byc lepiej. Duzo lepiej.

Co do drugiej czesci i pytan o DX i QSL itd.

DX to nic innego jak daleka stacja, ktora nie zawsze jest slyszalna i tym samym lacznosc z takim DXem jest bardzo cenna.

QSL to kartka podobna do kartki pocztowej, ktora zawiera informacje o tym kto ta kartke nadal (to najwazaniejsze), z kim przeprowadzil lacznosc (ten ktos jest odbioraca tej kartki), na jakim pasmie, jaka emisja, o ktorej godzinie itd. Dzieki takim wlasnie karta, ktore kolekcojonuja krotkofalowcy, moga pozniej starac sie o rozne dyplomy, czy poprostu miec satysfakcje z przeprowadzonej i potwierdzonej lacznosci.

Co do ewentualnego egzaminu i tego co musisz umiec.
Zerknij tutaj: Wirtualny Egzamin KF  i wszystko powinno stac sie jasne.

Do odbioru nie musisz miec licencji, ale mozesz stac sie nasluchowcem i postarac sie licencje SWL, ktora pozwoli Ci wysylac kartki z potwierdzeniem odbioru do stacji, ktore udalo Ci sie uslyszec. Nie jest to oczywiscie obowiazkowe.

To tyle na poczatek. Jak bedziesz mial jeszcze jakies pytania to pisz.

Offline aso

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 04, 2009, 08:48:12 am »
Wielkie dzięki, nareszcie trochę mi się rozjaśniło ;)
Co do tego reczniaka to niedługo będę mial upragniony sprzęt stacjonarny (co prawda po-potopowy) ale ważne że będę mógł kogokolwiek usłyszeć :)
Cóż, może niedługo będę miał znak nadawczy...
Na razie nadal nie wiem jak to z tą anteną. Dodam że posiadam wszystkie okna z jednej strony bloku (tzw. mogę tam podpiąć antenę) ale to tylko 10m...
Aha i jeszcze jedno: jak działają kanały? Czy np. kanał 6 i 12 na morskich UKF-kach to inna częstotliwość czy inna "warstwa" tej samej częstotliwości?

Offline Silent

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 04, 2009, 08:58:46 am »
Sa ludzie, ktorzy bardzo sobie cenia stary sprzet za jakos odsluchu i te wszystkie galki i pokretla. Cos w tym jest.

A co do znaku, to poczytaj o tym co niezbedne. rzede wszystkim o wymaganiach, oplatach i terminach egzaminow.

Najprostsza antena jaka mozeszz robic to te 10 metrow drutu jakie masz rozciagnac gdziesz poziomo i jeden koniec polaczyc z goraca zyla. Radio na pewo od razu odzyje.

Kanaly to nic innego jak czestotliwosci. roznica polega na tym, ze w pasmach KF mozesz nadawac w dowolnym miejscu - oczywiscie jesli tylko miesci sie w granicach pasma amatorskiego i w wycinku przeznaczonym do danej emisji - a w UKF stosuje sie krok, w tym wypadku 12,5 kHz. Czyli mozna to nazwac kanalami. Chodzi o to, zeby nie przeszkadzac sobie w lacznosciach.

Offline aso

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 04, 2009, 09:17:09 am »
Heh to teraz wiem że wchodząc na kanał drogowy słyszałem ten kanał, a ja kombinowałem z kanałami na odbiorniku...

Offline Silent

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 04, 2009, 10:24:55 am »
Pytac, pytac i jeszcze raz pytac. Po za tym zawsze mozesz zapytac google.
Nie mastw sie, podejzewam, ze kazdy przez to przechodzil.
Dzis jest latwiej bo jest internet, kiedys ksiazki i wlasne doswiadczenia pozwalaly zdobywac wiedze.

Offline aso

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 04, 2009, 10:56:40 am »
Na razię uczę się z tej strony podanej przez ciebie (z kursami) ale nie wiem której kategorii się uczyć. Na razie robię testy na kat. C (niestety nie mogę mieć ani A, ani B). I z tego co zauważyłem po jednej tabelce bodajże 21 grudnia 05r. wycofano kategorię B i D. Dobrze myślę? I czy do kat. C nadal muszę uczyć się Morse'a? Bo jakoś słyszałem o tym kiedyś że to wycofają, ale nie wiem jak dalej się sprawy potoczyły.

Offline Silent

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 04, 2009, 11:39:29 am »
Nie wiem ile masz lat. Wiec ciezko mi powiedziec, na ktora kat mozesz robi licencje.
Obecnie nie ma juz egzaminow na kat. B i D.
Zostaly zniesione. Podobnie jak obowiazek zdawania CW.

Chcac zdawac na kat. A musisz miec ukonczone 15 lat, na kat. C 10.
Oczywiscie procz tego zgoda rodzicow, co bardzo wazne, potwierdzona notarialnie, badz osobiste stawiennictwo rodzica na egzaminie.

Offline aso

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 04, 2009, 12:15:26 pm »
No cóż, mi w takim razie została jedynie kategoria C.
A jakie są różnice między A i C?

Offline Silent

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 04, 2009, 02:10:41 pm »
aso, poszukaj. wszystko zostalo juz napisane. Pokaz, ze Ci zalezy.
Podpowiem, ze jedna z roznic jest moc z jaka mozesz nadawac.

Offline aso

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 04, 2009, 02:46:07 pm »
No to trafiłeś w mój najsłabszy punkt ;)
Akurat chciałem zadać pytanie cd. mocy bo naczytałem się na forach że powinno się używać małej mocy i że na CB za duża moc jest nielegalna. Niestety internet nie pomaga (albo nie umiem zadać pytania które by mi pomogło?) a książek nie mam pod ręką.
Jedyne co wiem o mocy to to, że im większa to tym dalej nadajemy (ale chyba większa moc nie wpływa na odbiór?). Słyszałem coś o "przebiciach". To znaczy że używając większej mocy można kogoś zakłócić? No i co złego w używaniu dużej mocy (o większym poborze energii to już wiem :)). Jeżeli możesz to odpowiedz albo podrzuć linka / zapytanie do np. google.
Z góry dzięki za wszystko :D
EDIT: Różnice między A i C już znalazłem ;)

Offline Silent

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 04, 2009, 03:45:15 pm »
Generlanie powinno sie uzywac takiej mocy na jaka pozwalaja stosowne przepisy.

Maja pozwolenie kat. 1 mozesz nadawac maksymalnie z moca 150W na poczatku, a po 10 latach mozesz postarac sie o stosowne dokumenty pozwalajace pracowac z moca 500W. Chyba, ze jestes staja okolicznosciawa, badz w innym wypadku otrzymujac stoswone pozwolenie mozesz uzywac mocy 1500W.

Co do CB, po polsce generalnie wolno nadawac w AMie z moca 4W, a w SSB max 12W.

Reszty szukaj sam, jest tego cala masa w internecie.
Polecam strone SQ9JDO

Offline aso

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 05, 2009, 06:37:03 pm »
Wielkie dzięki za dotychczasową pomoc, teraz jestem już (prawie) gotowy na sprawdzian. Ale nie jestem pewien czy muszę uczyć się telegrafii na kat. C. Z tego co przeczytałem na necie i wiki to wiem że nie muszę ale nie jestem pewien. Ta strona którą mi podałeś baaaardzo mi się przydała. Teraz zdaję test C z 4-6 błędami, a wcześniej miałem >8 błędów. Jak widać się zawziąłem ;) No ale czy na spr. będzie tylko test? I jak będzie wyglądał ten test? Zakładam że przyjdę do jakiegoś budynku PZK (a swoją drogą: orientuje się ktoś jaki jest nr. telefonu dla gdyńskiego/gdańskiego oddziału? Bo ja znalazłem jedynie jakiś prywatny numer...), wpłacę kasę, powiem że chcę mieć licencję nadawczą, pewnie każą mi przyjść za tydzień, a potem dadzą mi kartkę papieru z testem i będę musiał tam to napisać. Po tym wezmą ten test i za tydzień bedę wiedział czy zdałem. Tak jest czy to będzie się odbywało jakoś innaczej? Czekam na odp, aso.
PS. Będę mógl sobie wybrać znak spośród dostępnych?

Offline sq9cwd

• Newbie
  • *
    • Błyskawiczny komunikator AOL - 1714119
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 05, 2009, 08:07:59 pm »
Wszystko się zgadza, z tym, że nie do końca.
Egzamin odbywa się w wybranym ooddziale Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Po jego zdaniu Składasz wniosek we właściwym dla zamieszkania oddziale UKE. Po pewnym czasie odbierasz upragnione pozwolenie radiowe. Wszystko to oczywiście w skrócie pomijającym stosowne opłaty skarbowe i inne biurokratyczne szczegóły.
Wyniki egzaminu poznasz w dniu jego zdawania, ale oficjalny dokument dostaniesz z kilkutygodniowym opóźnieniem.
Trochę więcej informacji tutaj.
Powodzenia.
Pozdrawiam.
73 de SQ9CWD

Offline Silent

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 06, 2009, 09:06:43 am »
aso, pamietaj. Mozesz zrobic 2 bledy na kazda z grup. Skrypt na podanej przeze mnie stronie tego nie uwzglednia.