Witaj.
Skoro mieszkasz w bloku, to wydaje mi sie, ze jedynym rozsadnym miejscem, gdzie mozesz postawic skaner to parapet. Bedziesz tam mial wzglednie najlepszy odbior.
Ja w domu wlaczajac recznika tylko tam moge liczyc na cokolwiek i to tez nie raz na granicy slyszalnoci.
Po za tym czestotliwosc 145.300 MHz nie jest jedyna czestotliwoscia w pasmie 2 metrow na ktorej moze byc cos slychac. Proboje od 144 do 146 MHz na pewno powinienes uslyszec jakis krotkofalowcow. Zas powyzej tych czestotliwosci mozna uslyszec sluzby takie jak pogotowie, straz pozarna, czy policja.
Zagladnij sobie na ta strone
Radioscanner.
Co to anteny nie bede sie wypowiadal bo nie za bardzo sie znam i nie chce wygadywac glupot. Chociaz wydaje mi sie,ze jak podlaczyc zamiast oryginalnej anteny kawalek drutu, wywalisz przez okno to powinno byc lepiej. Duzo lepiej.
Co do drugiej czesci i pytan o DX i QSL itd.
DX to nic innego jak daleka stacja, ktora nie zawsze jest slyszalna i tym samym lacznosc z takim DXem jest bardzo cenna.
QSL to kartka podobna do kartki pocztowej, ktora zawiera informacje o tym kto ta kartke nadal (to najwazaniejsze), z kim przeprowadzil lacznosc (ten ktos jest odbioraca tej kartki), na jakim pasmie, jaka emisja, o ktorej godzinie itd. Dzieki takim wlasnie karta, ktore kolekcojonuja krotkofalowcy, moga pozniej starac sie o rozne dyplomy, czy poprostu miec satysfakcje z przeprowadzonej i potwierdzonej lacznosci.
Co do ewentualnego egzaminu i tego co musisz umiec.
Zerknij tutaj:
Wirtualny Egzamin KF i wszystko powinno stac sie jasne.
Do odbioru nie musisz miec licencji, ale mozesz stac sie nasluchowcem i postarac sie licencje SWL, ktora pozwoli Ci wysylac kartki z potwierdzeniem odbioru do stacji, ktore udalo Ci sie uslyszec. Nie jest to oczywiscie obowiazkowe.
To tyle na poczatek. Jak bedziesz mial jeszcze jakies pytania to pisz.