haary
dzięki za namiary, to już są jak widzę nie przelewki, raczej materiał do ambitnej analizy, ale właśnie o to chodzi.....
sp9aki
Nie jest źle, mam FT-817, poza tym czynnego i pięknie pracującego Bartka na 40m, zrobiłem też niedawno z sukcesem LIBRę na 80m i niebawem rozpoczynam składanie DOBa-80, po którym dużo sobie obiecuję bazując na opinii Piotra LVZ.
Kiedyś dawno zrobiłem jeszcze część odbiorczą TRXa homodyny wg SP9ADU ale nawet tego nie uruchamiam, ponadto manipulator i klucz do CW jeszcze na TTLach i kilka innych urz. nie hamskich.
(jak widzisz SCAF będzie natychmiast przydatny do Bartka, Libry, DOBa)
Warsztat - mam dobry cyfrowy miernik uniwersalny (m.in. z pom. indukcyjności), dobry miernik pojemności, sondę wcz, trzy częstotliwościomierze, b.dobry Dip Metr, jeszcze przez chwilę mogę dysponować generatorem sygnałowym wcz (później będę go miał w zasięgu pożyczenia).
Ogólnie majsterkowanie sprawia mi dużą frajdę chociaż nie zawsze urządzenie odpala albo nie od razu odpala (jednak nie jestem elektronikiem a majsterklepką - no i czasu zawsze za mało więc wszystko się wlecze).
(tytułem wyjaśnienia - aktualnie z pewnymi komplikacjami montuję dopiero antenę W3DZZ, dlatego nie ma mnie w eterze, poza tym zrazu będę raczej słuchał, na SSB nie planuję pracować)