Autor Wątek: zupełny początek  (Przeczytany 909 razy)

Offline sp100

• Newbie
  • *
zupełny początek
« dnia: Czerwiec 18, 2011, 01:24:24 pm »
Wcześniej nie miałem żadnego kontaktu z krótkofalarstwem, a chciałbym zacząć się tym zajmować. Jaki sprzęt będzie mi potrzebny? Jakie pozwolenia muszę zdobyć aby prowadzić nasłuch i nadawać?

Offline SQ9GEH

• Global Moderator
  • Newbie
    • Błyskawiczny komunikator AOL - 3208698
    • http://republika.pl/uglybuglly/
    • Email
Odp: zupełny początek
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 18, 2011, 04:18:26 pm »
od początku

Zanim zaczesz bawić cie w nadawce warto trochę pobawić w nasłuch. Tak wiec będziesz potrzebował jakiegoś odbiornik do tego jakąś antenę. Aby uatrakcyjnić troszeczkę tą zabawę możesz wstąpić do PZK i wystąpić o znak Nasłuchowy, a wtedy będziesz mógł potwierdzać swoje nasłuchy wysyłając karty QSL do nadawców a oni będą ci się odwdzięczać swoimi. Kiedy juz sie osłuchasz i postanowisz zostać nadawcą będzie cie czekał egzamin państwowy na świadectwo uzdolnienia. Potem tylko wizyta w UKE w celu uzyskania licencji krótkofalarskiej, Zakup jakiegoś transcivera, dorobienie się skuteczniejszej anteny a potem zaliczanie kolejnych krajów.

to tak w telegraficznym skrócie. Najlepiej znajd jakiś klub w pobliżu a tam koledzy wprowadzą cie w arkana Krótkofalarstwa

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2011, 04:19:57 pm wysłana przez SQ9GEH »
Poszukuje informacji na temat Trio (Kenwood) TX310 i JR 310

Offline sp100

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 19, 2011, 12:33:32 pm »
Bardzo dziękuję za pomoc :)

Offline SQ7NUR

• Newbie
  • *
    • Błyskawiczny komunikator AOL - 2878306
    • Krótkofalarstwo - moja strona/blog
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 06, 2011, 09:32:26 am »
Warto dodać, że na początek możesz skorzystać z odbiorników internetowych. Spis takich odbiorników znajduje sie pod tym adresem: http://www.websdr.org/. Oczywiście obcowanie z urządzeniem a nie z myszką i monitorem komputerowym jest dużo przyjemniejsze, ale na początek - dlaczego nie. Ten sposób też wydaje się być OK :)

Życzę powodzenia i wytrwałości.
SQ7NUR Michał
Krótkofalarstwo - moja stronka ;)