Witam,
Mam G7FEK od 2 miesięcy. Ćwiczyłem już różne anteny (dipole zwykłe oraz skrócone w różnych konfiguracjach, longwire'y o różnych długościach, deltę, Windom'a i rózne verticale). Teraz mam G7FEK i wiem, że to jest dokładnie to czego szukałem. Po wiele próbach z różnymi antenami długi czas miałem deltę poziomą. Była znakomita na SP i niezbyt odległe kraje EU.
Z łącznościami dalszymi był już olbrzymi problem. Rzecz w tym że anteny takie jak delta pozioma, dipol inne poziome druty
potrzebują dużej wysokości dla łączności DX (na 40 i 80-ce) a ja nie byłem w stanie powiesić nic wyżej niż 7-8 metrów.
Zrozumiałem że muszę pójść raczej w kierunku anten pionowych, ale na pasma 40m vertical ma 10m a dla pasma 80m to już 20m.
I wówczas trafiłem na G7FEK. na początku byłem sceptyczny, ale zaskoczyła mnie ilość pozytywnych opinii na jej temat
na stronach krótkofalowców z Ameryki Północnej i Wysp Brytyjskich (u nas ta antena nie jest zbyt popularna i faktycznie mało jest opinii na jej temat) więc postanowiłem ją, bez większej wiary i raczej z ciekawości, zbudować. Po 2 miesiącach stwierdzam że przy tej antenie zostanę na dłużej. Potwierdzam dobre opinie na jej temat. Łączy w sobie zalety vertical'a, ale również całkiem przyzwoicie zachowuje się w łącznościach bliskich (dużą role odgrywają tutaj poziome elementy anteny). W łącznościach ze stacjami SP dostaję trochę gorsze raporty niż na delcie poziomej, ale jeżeli w kiepskich letnich warunkach na 80m zamiast np. 59+5 dostaję 59 to nie przesadzajmy - na kraj to w zupełności wystarcza. Siłą tej anteny są dalsze łączności.
Zdjęcia mojej anteny i troszkę informacji na jej temat, linki znajdziesz jeszcze tu:
http://kf-ukf.iq24.pl/default.asp?grupa=162764&temat=116779Pozdrawiam
Jarek sq1res